آغاز به کار "دومین همایش ملی کم آبیاری و استفاده از آبهای نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک" در دانشگاه فسا

به گزارش روابط عمومی دانشگاه فسا در روز چهارشنبه 27 بهمن دومین همایش ملی کم آبیاری و استفاده از آبهای نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک در دانشگاه فسا با حضور اساتید و دانشجویان گروههای مهندسی آب سراسر کشور و نیز مسئولین اجرایی استان در حوزه منابع آب و کشاورزی و با هدف ارائه ی راهکارهای مدیریت بحران کم آبی بصورت مجازی آغاز به کار کرد.
این همایش که برگزاری آن از ماهها قبل توسط گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه فسا برنامه ریزی شده بود در حال برگزاری است و تا فردا ادامه دارد. در افتتاحیه این همایش که امروز صبح برگزار گردید ابتدا جناب آقای دکتر فتح اللهی ریاست محترم دانشگاه ضمن خوشامدگویی به شرکت کنندگان در همایش و تشکر از تمامی حامیان برگزاری این همایش، به بیان مطالبی در معرفی دانشگاه فسا و شهرستان فسا پرداختند. ایشان ابراز داشتند که اقتصاد شهرستان به شدت به منابع آب زیرزمینی وابسته است که خود باعث برداشت بیش از حد از سفره های آب زیرزمینی شده است.
دکتر فتح اللهی در پایان ابراز داشتند که طبق برنامه آمایش سرزمینی که در سال 1398 مصوب شده است مأموریت شهرستان فسا به عنوان مرکز ناحیه 4 استان فارس کشاورزی دانش بنیان دیده شده است که برگزاری چنین همایش هایی در راستای ماموریت تعریف شده برای شهرستان است که امیدواریم دربحث مدیریت بحران آب مفید باشد.
در ادامه جناب آقای دکتر مقیمی معاون آموزشی و پژوهشی دانشگاه و رییس همایش ضمن عرض خوشامد به شرکت کنندگان در همایش و تشکر از تمامی حامیان این همایش ملی، به بیان نکاتی در مورد موضوعات مورد بحث همایش پرداختند. ایشان بیان داشتند که بحران کم آبی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم نتیجه بحران مدیریت منابع آب در قبل می باشد که طبق معیارهای مختلف مثل معیار سرانه آب تجدیدپذیر و معیارهای مربوط به فشارهای جمعیتی به ازای هر میلیون مترمکعب منابع آب در دسترس، در بسیاری از دشت ها در وضعیت مانع آبی (Water barrier) هستیم. ایشان در ادامه اظهار داشتند که مدیریت این چنین بحرانی یک عزم ملی میطلبد و باید همزمان با ارائه راهکارهای مدیریتی بتدریج از تخصیص آب به بخش کشاورزی بکاهیم و آب تخصیص یافته به این بخش را مدیریت کنیم چه با ارائه سناریوهای مختلف مدیریت مصرف آب یا با تغییر الگوی کشت.
در ادامه این برنامه، سخنرانان مدعو این همایش به بیان دیدگاههای خود پرداختند.
دکتر بنفشه زهرایی دانشیار محترم دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تهران و دبیر کارگروه ملی سازگاری با کم آبی ضمن ارائه توضیحاتی در مورد ساختار کارگروه ملی سازگاری با کم آبی، کمیته تخصصی و کارگروه های استانی، به بیان اهداف اصلی و برنامه های کارگروه ملی سازگاری با کم آبی و محورهای اصلی تصویب نامه مورخ 1396/12/12 هیات محترم وزیران پرداختند. در پایان اظهار داشتند که انتظارمی رود با اجرای برنامه های سازگاری با کم آبی مصوب شده در کارگروه ملی، در ۳۱ استان کشور، تقریباً تمامی آبخوان های کشور تا پایان سال ۱۴۰۴ متعادل و تثبیت شده و افت سطح آب ادامه پیدا نکند.
در ادامه دکتر حسین دهقانی سانیج ریاست محترم موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی از دیگر سخنرانان مدعو مطالب خود را با عنوان "کم آبیاری یا کشاورزی هوشمند با اقلیم" در چهار بخش " آب مصرفی واقعی در بخش کشاورزی"، " بهره وری آب کشاورزی"، " کم آبیاری و بهترین مدیریت آبیاری" و " کشاورزی هوشمند با اقلیم" ارائه دادند. ایشان در پایان جمع بندی کردند که برای افزایش بهره وری آب، باید تمرکز بر تبخیر و تعرق واقعی باشد. در این شرایط برای کاهش مصرف واقعی آب کشاورزی و افزایش بهره وری آب کشاورزی نیاز به سرمایه گذاری بر روی تخصص های کشاورزی و راهبردهای غیر آبی ضرورت دارد. همچنین ایشان راهبرد کشاورزی هوشمند اقلیم را برای دست یابی به انتظارات در بخش کشاورزی مانند افزایش بهره وری، توسعه کشاورزی با اقلیم، پایداری تولید در بخش کشاورزی توصیه کردند.
سخنران بعدی این همایش دکتر حمید ظهرابی مدیرکل محترم سازمان حفاظت محیط زیست استان فارس ابتدا به گزارشی در مورد وضعیت تالاب ها و رودخانه های استان و همچنین وضعیت منابع آب زیرزمینی پرداختند که حاکی وضعیت نامطلوب آنها بود. ایشان اظهار داشتند که سفره های آب زیرزمینی که در سابق تغذیه کننده تالاب های استان بوده اند متاسفانه در حال حاضر توسط تالاب ها با شورابه در حال تغذیه هستند. ایشان در پایان اظهار داشتند که معتقدم راه نجات ما از وضعیت کنونی این هست که به سمت کشاورزی بهره ور برویم که با مصرف آب کمتر نیازهای ما را برطرف کند. کشاورزی در کشور ما الان نزدیک به ۹۰ درصد آب مصرف میکند در حالی که ۲۰ درصد اشتغال را ایجاد میکند و ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی را به همراه دارد. بنابراین این نشان می دهد که کشاورزی ما نیاز به اصلاح دارد. ما یارانهها را به نهاده های کشاورزی تخصیص داده ایم که اگر مثل بسیاری از نقاط دنیا یارانه را به محصول کشاورزی منتقل کنیم قطعاً باعث صرفه جویی در نهاده های کشاورزی از جمله آب خواهد شد.
لازم به ذکر است که پس از برگزاری مراسم افتتاحیه این همایش ملی، ارائه مقالات پذیرفته شده در این همایش به صورت شفاهی و پوستری در پنل های مختلف شروع شد که جزئیات آن در خبرهای بعدی اطلاع رسانی خواهد شد.
نظر شما :